Susan - BMHK - Baarmoederhalskanker Spring naar content
Susan-1-4

Susan
vindt bewustwording belangrijk

‘’Ik wist al wel van het bestaan van het bevolkingsonderzoek bmhk af, maar eigenlijk heb ik er nooit over gesproken. Inmiddels heb ik in mijn vriendinnengroep twee vriendinnen waar afwijkende cellen gevonden zijn. Ik ben me bewust wat voor impact dit heeft, het is geen ‘ver-van-je-bed-show’, daarom doe ik mee. Waarom zou je het niet doen? Je gezondheid staat voorop.

Bewustwording over dit onderwerp is belangrijk. Je wilt toch niet ziek worden. Bij het woord kanker denken we sneller aan oudere mensen, niet aan onze leeftijd. Terwijl iedereen HPV kan hebben. Veel vrouwen weten misschien niet dat dit speelt, juist op jongere leeftijd. Ook als je, net als ik, wel de HPV-vaccinatie hebt gehad.

Ik ga meedoen met een uitstrijkje bij de huisarts. Dat dit spannend kan zijn, is geen reden om niet mee te doen. Ik denk maar zo: dan heb je die ervaring ook weer gehad en weet je voor de volgende keer hoe dat gaat. Je moet even uit je comfort zone, maar dan heb je wel een nieuwe ervaring die je kunt afstrepen.’’