Judica - BMHK - Baarmoederhalskanker Spring naar content
Een van de deelnemers aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker staat lachend in de tuin.

Judica had afwijkende cellen

‘Ik heb inmiddels twee keer meegedaan. Mijn moeder heeft baarmoederkanker gehad, dus het was voor mij geen vraag of ik zou meedoen of niet. Ik ben heel blij dat we de mogelijkheid hebben. Het onderzoek vind ik niet heel prettig, maar het is niet zo vervelend dat ik het niet wil doen.

Toen ik voor de tweede keer mocht deelnemen aan het bevolkingsonderzoek, zat ik midden in een fertiliteitstraject. Ik wilde heel graag een kindje. Een paar dagen na het uitstrijkje werd ik al door de doktersassistente gebeld. Ik weet nog precies waar ik reed. Ze vertelde me dat er afwijkende cellen waren gevonden. Niets om me zorgen over te maken, maar ik werd voor de zekerheid wel doorverwezen naar de gynaecoloog. Er is in het ziekenhuis een biopt uit mijn baarmoederhals genomen. Daar waren afwijkende cellen in te zien, maar dat kon mijn lijf zelf opruimen. Na een jaar moest ik terugkomen voor controle. Dat is toch wel spannend. Je kan alleen maar afwachten. Het had gelukkig geen gevolgen voor mijn fertiliteitstraject.

Ik werd zwanger en ben bevallen van een prachtige dochter. Een aantal weken na de bevalling was de controle afspraak en toen bleek dat mijn lijf het virus en de afwijkende cellen had opgeruimd. Inmiddels ben ik moeder geworden van een tweede kindje. Juist met mijn kinderwens heb ik mij gerealiseerd dat een slechte uitslag van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker zoveel invloed op je leven, je vrouw zijn en je toekomstbeeld kan hebben. Ik vind het heel fijn dat we onszelf kunnen laten checken.’