Over deze campagne - BMHK Spring naar content

Over de campagne

‘’Laten we het eens over BMHK hebben. Heb jij het uitstrijkje of de zelftest al #gedaan?’’

Uit onderzoek in opdracht van Bevolkingsonderzoek Nederland blijkt dat 79% van de 30 tot 34 jarigen graag mee wil doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (BMHK). Toch is maar 41% van deze groep in 2022 is ingegaan op de uitnodiging. Ook komt naar voren dat één op de drie vrouwen niet praat over het bevolkingsonderzoek. Dat komt omdat ze te weinig kennis hebben over het onderwerp of het moeilijk vinden om erover te praten. 

Campagne Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF

Om het gesprek op gang te brengen, vragen Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF voor het eerst samen aandacht voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat doen we met de landelijke campagne: “Laten we het eens over BMHK hebben. Heb jij het uitstrijkje of de zelftest al #gedaan?”. 

De juiste kennis en een goed gesprek

Spanning en angst zorgen voor de meeste twijfel over meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Deze angst is er voor het uitstrijkje zelf en voor de uitslag. Ook blijkt dat de helft van de vrouwen weinig weet over het ontstaan van baarmoederhalskanker. De juiste kennis en een goed gesprek over ervaringen met het uitstrijkje en de zelftest kan steun bieden en de angst mogelijk kleiner maken. Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF roepen daarom op om het gesprek aan te gaan over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Wij doen dit samen met vrouwen die hun ervaringen delen via social media, podcasts en deze website. Want ook al kies je zelf, je staat niet alleen in de keuze om mee te doen. Heb jij het uitstrijkje of de zelftest al #gedaan?

Platform BMHK.nl

Dit platform is een initiatief van Bevolkingsonderzoek Nederland en het RIVM. Hiermee bieden we de belangrijkste informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker overzichtelijk op 1 plek. Naast feitelijke informatie over het bevolkingsonderzoek vind je er ook ervaringsverhalen en antwoorden op veelgestelde vragen. Met behulp BMHK.nl willen we iedereen die in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker helpen bij de keuze om hier wel of niet aan mee te doen.
Het Bevolkingsonderzoek Nederland en het RIVM zijn verantwoordelijk voor de inhoud van dit platform.