Floor - BMHK - Baarmoederhalskanker Spring naar content
Foto van Floor

Floor
vindt het naïef
om niet mee te doen

‘’Voor mij is het zo logisch om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Ik vind het eigenlijk naïef om niet mee te doen. Op mijn twintigste kwam ik er per toeval achter dat ik afwijkende cellen had. Klachten had ik niet, maar ik kwam bij de huisarts voor een ander onderzoek en toen werd meteen een uitstrijkje gemaakt. Het is allemaal goed gekomen gelukkig.

Als je meedoet loop je maar zo weinig risico op het krijgen van baarmoederhalskanker. Terwijl het risico veel groter is als je niet meedoet. En als je er op tijd bij bent is het goed te behandelen. En meedoen is nog gratis ook.

Eigenlijk is het vreemd dat wij vrouwen niet goed bekend zijn met HPV. Terwijl de kans zo groot is dat je dat hebt. Veel vrouwen gaan keurig naar de soa poli terwijl daar niet getest wordt op HPV. En meedoen aan het bevolkingsonderzoek zien we dan wel als een drempel. Misschien omdat sommigen zich schamen bij de huisarts, maar dat is echt niet nodig. Die artsen hebben al zoveel gezien. En pijn doet een uitstrijkje ook niet. Gewoon even je blik op oneindig en gaan.

En als je dat niet wilt kan je nu thuis meedoen. Ik dacht eerst: doe ik dat dan wel goed. Maar ze zouden heus geen zelftest maken als het ingewikkeld zou zijn!’’