Veel gestelde vragen - BMHK Spring naar content

FAQ

HPV

Kun je ook HPV krijgen zonder seksueel contact?

Nee, HPV wordt overgedragen via seksueel contact. Via de vagina, penis, handen, huid en mond. Besmetting via handdoeken of wc-brillen is niet aangetoond. Cellen met HPV kunnen niet lang genoeg leven buiten het lichaam.

Wat is HPV?

HPV staat voor Humaan Papillomavirus en dit is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Kan, hoeft niet. Meestal ruimt het lichaam dit HPV-virus vanzelf op. Gebeurt dit niet, dan kunnen de cellen afwijkingen krijgen, wat uiteindelijk kan uitmonden in baarmoederhalskanker.

Hoe krijg je HPV?

HPV krijg je door het verrichten van seksuele handelingen. Je kunt het overdragen via de handen, de mond, de huid, via de penis en de vagina en via orale seks. Ook wanneer je heel je leven al dezelfde partner hebt, altijd met condooms vrijt, of een vrouwelijke seksuele partner hebt, kun je HPV krijgen. Het virus is erg besmettelijk, bijna iedereen krijgt het wel een keer.

Is HPV alleen overdraagbaar tussen mannen en vrouwen?

Nee, door seksueel contact kan HPV (het Humaan Papillomavirus) overgedragen worden tussen vrouwen en mannen, tussen vrouwen en vrouwen én tussen mannen en mannen.

Ik heb een HPV-vaccinatie gehad. Waarom krijg ik een uitnodiging?

Met de HPV-vaccinatie ben je veel beter beschermd tegen baarmoederhalskanker. Alleen niet voor 100%. Daarom word je uitgenodigd voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ook als je al gevaccineerd bent.

Baarmoederhalskanker

Wat is baarmoederhalskanker?

De naam zegt het eigenlijk al: bij baarmoederhalskanker zitten er kankercellen in de baarmoederhals. Deze kankercellen ontstaan als je lichaam HPV (het Humaan Papillomavirus) niet zelf opruimt. Dat gebeurt in 1% van de gevallen niet. In die gevallen ontwikkelt HPV zich in 10 tot 15 jaar tot baarmoederhalskanker. Dat klinkt misschien als heel weinig, maar betekent in de praktijk toch dat gemiddeld 900 vrouwen per jaar te horen krijgen dat ze baarmoederhalskanker hebben.

Hoe groot is de kans dat ik baarmoederhalskanker krijg?

Niet heel groot. In 2021 deden meer dan 550.000 mensen mee aan het bevolkingsonderzoek. Gemiddeld horen ieder jaar 900 vrouwen dat ze baarmoederhalskanker hebben.

Baarmoederhalskanker ontstaat als je lijf HPV (Humaan Papillomavirus) niet zelf opruimt. De kans dat het jouw lijf niet lukt om HPV op te ruimen is groter als je:

  • Een verminderde afweer hebt, bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals medicijnen na een orgaantransplantatie. Ook als je HIV hebt is je afweer minder sterk en heb je een grotere kans op baarmoederhalskanker.
  • Rookt, want roken beschadigt de cellen en als je rookt werkt je afweersysteem minder goed.
  • Een infectie van Chlamydia of Herpes hebt
  • Een infectie met meerdere HPV-types hebt
  • Veel wisselende seksuele contacten hebt, dan is de kans simpelweg groter dat je besmet raakt met HPV.

Wat zijn de symptomen van baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker kan verschillende klachten geven. Je kan denken aan buikpijn, andere afscheiding dan je van je lijf gewend bent en bloedverlies tussen je menstruaties door of na de seks. Als je deze klachten hebt, dan betekent het niet dat je baarmoederhalskanker hebt, maar is het wel belangrijk dat je contact zoekt met je huisarts.

Je ervaart niet altijd klachten als je baarmoederhalskanker hebt. Daarom is het belangrijk om mee te doen met het onderzoek als je geen klachten hebt.

Ik heb nog geen seks, kan ik dan ook baarmoederhalskanker krijgen?

De kans is klein dat je baarmoederhalskanker krijgt als je nog geen seks hebt, maar niet 0%. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV, het Humaan Papillomavirus. Dit is een erg besmettelijk virus. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.

Het onderzoek

Ik ben zwanger. Kan ik meedoen aan het onderzoek?

Nee, als je zwanger bent of net bevallen kun je niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek.
Vanaf 6 weken na de bevalling kun je weer meedoen. Wil je later meedoen of je afmelden? Ga dan naar Mijn Bevolkingsonderzoek en log in met je DigiD.

Ik ben transgender. Kan ik meedoen?

Heb je een administratieve geslachtwijziging laten doorvoeren naar vrouw, dan ontvang je een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Heb je een administratieve geslachtswijziging naar man laten doorvoeren, dan word je niet automatisch uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Heb je een administratieve geslachtswijziging naar X laten doorvoeren, dan word je niet automatisch uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Voor meer informatie klik hier.

Zelftest of uitstrijkje?

De zelftest neem je thuis af, in je eigen vertrouwde omgeving, op een moment dat jou goed uitkomt. Je neemt met een staafje wat materiaal ondiep uit de vagina. Dit wordt onderzocht op het HPV-virus. Heb je HPV, dan moet je alsnog naar de huisarts voor het maken van een uitstrijkje. Heb je geen HPV, dan is het onderzoek klaar. Voor een uitstrijkje maak je een afspraak in de huisartsenpraktijk. De doktersassistent of huisarts neemt wat materiaal af van de baarmoedermond. Dit wordt in eerste instantie ook onderzocht op HPV. Heb je geen HPV, dan is het onderzoek afgerond. Heb je wel HPV, dan hebben ze gelijk het materiaal om ook de cellen te bekijken en hiermee is het onderzoek in één keer klaar.

Doet een uitstrijkje pijn?

Nee, een uitstrijkje doet geen pijn, maar het kan wel wat ongemakkelijk voelen. Belangrijk is om dit aan te geven. De doktersassistent kan daar dan rekening mee houden. Bijvoorbeeld door een kleinere eendenbek te gebruiken. Het is belangrijk dat je je helemaal op je gemak voelt tijdens het onderzoek.

Hoe gebruik ik de zelftest?

De zelftest werkt heel gemakkelijk. Volg de bijgevoegde gebruiksaanwijzing met plaatjes dan kan het onderzoek bijna niet misgaan. Je haalt het staafje uit het buisje en plaatst je vingers bij het rode streepje. Tot daar breng je het staafje in de vagina en draait het een aantal keer rond om vaginaal materiaal af te nemen. Vervolgens plaats je het staafje weer terug in het buisje en klikt de dop dicht. In de bijgeleverde antwoordenvelop kun je het buisje opsturen en binnen 4 weken ontvang je de uitslag of je wel of geen HPV hebt.

Meer weten? Lees hier de gebruiksaanwijzing.

Algemeen

Wat is de beste keuze voor mij?

Twijfel je nog? Met de keuzekaart helpen we bij het maken van de beste keus voor jou.

Waarom is het bevolkingsonderzoek voor vrouwen van 30 tot en met 60 jaar?

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of iemand risico heeft op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Baarmoederhalskanker komt voor bij mensen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom worden deze mensen voor het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Wil je meedoen met het uitstrijkje maar ben je de uitnodiging kwijt?

Ben je de uitnodigingsbrief kwijt? Op Mijn Bevolkingsonderzoek kun je opnieuw jouw uitnodigingsbrief aanvragen. Om in te loggen heb je een DigiD nodig. Je kunt ook contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Nederland.

Mijn partner en ik hebben nog nooit seks met een ander gehad. Kan ik dan HPV krijgen?

De kans om HPV te krijgen als jijzelf en je partner nog nooit eerder seks met een ander hebben gehad is klein. Toch worden ook bij vrouwen die aangeven nog maagd te zijn ook HPV infecties gevonden, maar veel minder vaak dan bij vrouwen die al eerder seksueel contact hebben gehad. Goed om te weten: HPV wordt ook overgedragen door intiem contact met vingers, mond of seksspeeltjes.

Kan ik meedoen aan het bevolkingsonderzoek als ik ongesteld ben?

Nee, dat kan niet. Als er bloed in het uitstrijkje of de zelfafnameset zit, kan het niet goed beoordeeld worden. Je moet jouw deelname een paar dagen uitstellen tot na de menstruatie.

De uitslag bij een zelftest

Wel HPV

Er is HPV gevonden in de zelftest. HPV is een virus dat de cellen in de baarmoederhals kan veranderen. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Dat is niet erg. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Dan kunnen afwijkende cellen en uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaan. 

Met een zelftest kan het laboratorium de cellen niet beoordelen. Met de zelftest kunnen ze alleen kijken of er HPV gevonden is. Als er HPV is gevonden, is het belangrijk om een afspraak bij de huisarts te maken voor een uitstrijkje. Met een uitstrijkje kan beoordeeld worden of de cellen in de baarmoederhals gezond zijn.
De huisarts krijgt de uitslag van de zelftest niet. Daarom is het belangrijk dat je zelf de afspraak maakt. 

Geen HPV

Je hebt geen HPV. Verder onderzoek is niet nodig. Bij de volgende uitnodigingsronde kan je weer meedoen met het bevolkingsonderzoek. 

De zelftest is niet te beoordelen

Er is een nieuwe afname nodig. Het materiaal was niet goed te beoordelen. Dit komt soms voor. 
Je krijgt met de uitslagbrief een nieuwe zelftest om materiaal af te nemen.

De uitslag bij een uitstrijkje

Geen verder onderzoek nodig

Je hebt geen HPV. Verder onderzoek is niet nodig. Bij de volgende uitnodigingsronde kan je weer meedoen met het bevolkingsonderzoek. 

Je hebt wel HPV, maar geen afwijkende cellen

Er is HPV gevonden in je uitstrijkje. Er zijn geen afwijkende cellen gevonden. HPV kan de cellen in de baarmoederhals veranderen. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is daarom belangrijk. Dan kunnen we de cellen weer controleren.  

Je hebt wel HPV en licht afwijkende cellen

Er is HPV gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden in het uitstrijkje. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk. Dan kunnen we de cellen weer controleren. 

Je hebt wel HPV en afwijkende cellen

Er is HPV gevonden. Ook zijn er afwijkende cellen gevonden. Je hebt daardoor een grotere kans op baarmoederhalskanker. Afwijkende cellen kunnen een voorstadium van baarmoederhalskanker zijn. Een voorstadium is nog geen baarmoederhalskanker en is meestal goed te behandelen. Door het voorstadium te behandelen is baarmoederhalskanker te voorkomen. 

Verder onderzoek bij de gynaecoloog is nodig. De gynaecoloog kijkt hoe ernstig de afwijkingen zijn in de baarmoederhals. Zo kan de gynaecoloog zien of een behandeling nodig is en welke behandeling nodig is. 

Een enkele keer heeft iemand met deze uitslag baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker vaak beter worden behandeld. En zijn de gevolgen meestal minder ernstig. 

Je huisarts kan je meer vertellen over de uitslag.  

Het uitstrijkje is niet te beoordelen

Het uitstrijkje was niet goed te beoordelen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er te weinig cellen waren of doordat er te veel bloed in het uitstrijkje zat. Er is daarom een nieuw uitstrijkje nodig.